Norsk Skogkatt är den vanligaste kattrasen i Sverige.

Norsk Skogkatt är en storvuxen och robust långhårskatt med en päls som står emot både väta och kyla. Katten har något längre bakben än framben och detta gör att den är en utmärkt klättrare.
En fullvuxen Norsk Skogkatt ska ha en halskrage och långt hår på övre delen av bakbenen.
Pälsen är lättskött, men katten fäller mycket under den varma årstiden. Huvudet på den norska skogskatten är trekantigt och nosen är rak. Ögonen är mandelformade och sitter brett isär.
Tassarna är breda och har tofsar mellan tårna och svansen är tjock och yvig. Alla pälsfärger och mönster är tillåtna på en renrasig Norsk Skogkatt som har en livslängd på 12-13 år och kan väga mellan 3-10 kg.
Norsk Skogkatt är oftast reserverad mot främlingar men tillgiven sin familj.
En Norsk Skogkatt är intelligent, vänlig och trivs med lekfulla aktiviteter i mänskligt sällskap.

I Oslo 1938 ställdes den Norska Skogkatten ut första gången och bedömdes av en mycket begeistrad kattdomare vid namn Knut Hansen. På grund av 2:a världskrigets utbrott och dess efterverkningar, kom inte avelsarbetet för att bevara denna nationalkatt igång igen förrän 1972. År 1973 godkändes rasen i Norge efter att man enats om standarden.Intresse fanns tidigt i Sverige för Skogkatten, men norrmännen ville först skapa en god stam, så det var bara 3:e och 4:e generationskatter som fick exporteras. 1977 kom den första Skogkatten till Sverige.

 

En renrasig norsk skogkatt med rätt utseende och dokumenterad stamtavla kostar ca 4500-7000 kronor i Sverige.

Denna goda jägare är känd för att lätt acceptera andra katter, och även hundar. En välkänd egenhet hos skogkatten är att den kan klättra nerför träd med huvudet först istället för att backa ner som de flesta andra tamkatter, men detta är inte helt riktigt.Skogkatten klättrar nerför trädstammen i en spiral (med huvudet före), inte rakt ner.
 Skogkatten har ett starkt psyke och har väldigt lätt för att anpassa sig till olika situationer och omgivningar.

Nu frågor du dig - Kan man ha denna katt som innekatt och sällskapsdjur?
Svaret är otvivelaktigt JA. Skogkatten är mycket sällskaplig, kärvänlig och tillgiven sin ägare.
Liksom alla andra katter har varje Skogkatt en personlighet och småpratar gärna utan att för den skull vara högljudd.

En teori är att rasen uppkommit genom att vikingarna tog med sig långhåriga katter från Turkiet och att sedan europeiska korthårskatter och dessa asiatiska långhårskatter parat sig. Vikingarna hade handelsförbindelse med turkiska staden Bysans. Norsk skogkatt nämns tidigt i  litteratur som Huldrekatta eller Trollkatta.  Vikingarna använde dem som skeppskatter eftersom de var duktiga och orädda råttfångare. Under 1300-talet när pesten kom drevs de ut i skogen och fick klara sig själva i det bistra klimatet som då rådde i Norge.